Thursday, June 25, 2009

Pemergian al-Marhum Dr. Fathi YakanPosted by Mohd Khairul Mohd

Pada 13 Jun, dunia kehilangan sebutir mutiara gemerlapan yang sekian lama mencurah bakti kepada umat.

Dr. Fathi Yakan, merupakan aktivis Islam yang terkenal melalui gerak kerja, kuliah dan tulisannya yang mampu membangkit kekuatan roh Islam di kalangan pejuang. Pemergiannya pada usia 76 tahun tentunya meninggalkan sebuah lagi sejarah yang pasti terpahat di sanubari umat.

Buku karangan beliau "Mengapa Saya Berintima' dengan Islam?" menjadi rujukan pengenalan kepada aktivis pergerakan Islam seluruh dunia.

Saya terkenangkan melalui tulisan beliau juga saya diberi pendedahan mengenai perjuangan melibatkan usrah dan program-program di tanah air. Buku beliau menjadi antara rujukan yang dibaca sekalian anak muda yang ingin memahami arus perjalanan perjuangan ini.

Sosok anak muda yang mempunyai semangat dan jiwa yang kental tidak mungkin memadai dengan hanya berbekalkan semangat semata-mata. Tulisan beliau cukup berkesan dalam membina jati diri umat dalam mengimbangi semangat dan tindakan berpandukan suluhan agama wahyu.

Fathi Yakan dilahirkan di Tarablas pada tahun 1933 dan telah mendapat ijazah kedoktoran dalam pengajian Islam dan Bahasa Arab. Beliau telah terlibat dengan kerja-kerja Islam sejak tahun 50an dan telah menubuhkan Jamaah Islam pada awal 60an. Beliau telah menjawat ketua umum di dalam Jamaah Islam (cawangan ikwanul muslimin) sehinggalah pada tahun 1992.

Pada tahun tersebut beliau telah bertanding dan telah memenangi kerusi parlimen. Beliau kekal sehinggalah pada tahun 1996. Di tahun-tahun kebelakangan ini beliau telah mengetuai jabhah Islami. Beliau telah mengambil peranan penting untuk menghentikan peperangan Mukhayyam Nahrul Barid di utara Lubnan diantara Tentera Lubnan dan Jamaah Fathul Islami pd tahun 2007.

Beliau telah banyak mengarang buku diantaranya maza ya'ni intiami lil Islam, al-Mutasiqituna fala toriq Da'wah, kaifu nadwu lil Islam dan lain-lain yang melebihi 35 buah buku. Beliau telah memantau laman web dakwah.net. Isteri beliau bernama Mona Yakan dan 4 orang anak perempuan dan seorang anak lelaki.

Semoga Allah merahmati beliau dan memberi ketabahan kepada ahli keluarga beliau.

No comments: